tips för att välja en anpassad motorcykel ram för din cykel

En anpassad motorcykel ram kan vara bra för att ställa din motorcykel bortsett från alla andra på vägen. En anpassad motorcykel ram kan bli dyrt, särskilt som individualitet inte ofta komma billigt! När du funderar på en anpassad motorcykel ram, måste du ta ett antal överväganden beaktas för att det ska vara rätt val för dig.

En mycket viktig faktor i en anpassad motorcykel ram är raken av gafflarna. Ju större rake, desto sämre kurvtagning förmåga cykeln. Även en rake på 55 grader kan se underbart på en show motorcykel, det kommer inte att hantera väl på vägarna.

Räfsa

Den allmänt accepterade tumregeln är att raken bör inte vara mer än 40 grader för vanlig ridning och en rake på mellan 30 grader och 35 grader är perfekt. Detta ger bästa hantering samtidigt ser bra ut.

ram Stretch

Med ram sträcka, är det viktigt att få en bra kombination av stretch över ryggraden i cykeln med uppgång. Om sträckan är för stor på den anpassade motorcykel ram, kommer cykeln böjas för mycket på vägen. Men om ökningen är för stor, måste du vara lång för att känna sig bekväm på cykeln.

Neck Style

När du skapar en anpassad motorcykel ram, måste du forskning detta område noggrant för att ta reda på vad som kommer att vara perfekt för dig. En utmärkt gata cykel konfiguration är en ökning med 1 tum med en ryggrad sträcka mellan 2 inches och 3 inches och en 12-tums sträcker sig över den främre änden.

slang Storlek

När det gäller hals stil för din egen motorcykel ram, du verkligen bara har två val. Om du går med en rak hals, måste du installera lagerbanor. Med ett timglas hals, kan du använda gaffel koppar där tävlingarna redan installerade.

Stress Bar

Storleken på slangen är viktigt när du designar en anpassad motorcykel ram. Om du har en stor motor och stora rake, måste du större rör. För styrka, gå med en ¼ tums slang eftersom det ger verklig styrka på ramen och erbjuder även förbättrad hantering.

andra faktorer

Stress barer är standard på aktie ramar, men är inte alltid som på egen motorcykel ramar. Men de erbjuder flera fördelar. De ger ökad ram styrka och stoppa cykeln böja överdrivet. Dessutom anser att du kan använda en spänningsfältet för att dölja en stor del av ledningarna på cykeln, vilket resulterar i en renare övergripande utseende. Ett stress bar är alltid en bra idé när cykeln har en tung front.

En anpassad motorcykel ram är mer än en serie av linjer. I verkligheten är det faktiskt en rad beslut. Fundera över var dina kontroller kommer att bli. Kommer de att vara framåt kontroller eller mitten av kontroller? Om du planerar att använda en plats som inte är en standardprodukt, måste du ta hänsyn till detta i utformningen. Ju mer du bestämmer innan utforma din egen motorcykel ram, desto lättare ditt jobb vara.