ödmjuka lök

Alden Smith är en prisbelönt författare och regelbunden medarbetare till den här webbplatsen. Med en mängd kunskap att dela från sitt författarskap 50 år långa karriär, arbetar han på olika frågor, såsom hem reparation, sund livsstil, bilar, privatekonomi, och matlagning.

De ringa lök är så ofta används i nästan alla rätter av världen som vi glömmer löken är en av de viktigaste örterna i historien. Löken har länge använts för sina helande krafter och som en prydnadsväxter i några trädgårdar. Lök har en lång och brokig historia, som går tillbaka till de gamla egyptierna. Idag är det som vanligen används i matlagning, som en garnering, och som en krydda. Här diskuterar vi ödmjuka lök – dess medicinska och kulinariska användningsområden, dess historia och hur den odlas och lagras.

Historia av lök

Historien av lök går tillbaka till åtminstone 3500 BCE. Löken gynnades av egyptierna, och lök växt är växten oftast avbildas på gravmålningar. De dyrkade löken eftersom dess sfäriska form och koncentriska lager symboliserade dem evighet. Löken blev erkänd som ett livsmedel århundraden sedan eftersom det var en av de få örter som skulle överleva vintern i förvaring. På grund av detta, var det sedan odlas för livsmedel. Den har sitt ursprung förmodligen i Asien, men växer vilt på varje kontinent. Historien visar oss att Alexander den store matade lök till sina trupper att ge dem styrka i strid. Antika grekiska idrottare som konsumeras stora mängder av lök, eftersom de ansåg att det skulle “lätta balansen i blod”. När Rom erövrade Grekland, var de romerska gladiatorer gnidas med lök att “företaget upp musklerna.” Lök fördes till Amerika av pilgrimer, och till denna dag förblir en viktig del av vår kost.

medicinskt bruk

Löken innehåller, som vitlök, antibakteriella och antifungala komponenter. De gamla egyptierna hade över 800 olika recept för läkemedel baserade på löken. Under medeltiden, läkare ordinerats att minska huvudvärk och bota ormbett. Löken sägs att bekämpa cancer. I Kina, där de människor äter mer vitlök och lök än någon annanstans i världen, är hastigheten av cancer 40% mindre än andra delar av världen. I Georgien, där Vidalia lök odlas, är graden av magcancer 50% mindre än andra delar av landet. Extrakt av lök hämmar blodproppar. Lök minskar höga kolesterolvärden, och sägs stimulera immunförsvaret. Hos personer med diabetes, sänker fasteglukosnivån lök användning. Lök förbättrar glukostolerans och sänker insulinnivåer.

Kulinariska Användning av lök

Tre sorters lök används oftast – den vita, gult och rött. Vit är den mest skarp, gul är mildare i smaken och sötare och rödlök är den mildaste och skönaste av alla. Lampan av lök växt används rå i sallader och som topping eller krydda. Lök är sauterade, kokt, stekt, inlagd och friterad. Lök lägga krydda till ost och mjukost, köttpajer, soppor, stuvningar, grytor, bröd, köttfärslimpa, kokt vegetabiliska kombinationer och rör frites.

Hur lök odlas

Löken anläggningen är en tvåårig eller perenn växt som växer från en glödlampa. En medlem av Lillium familjen, kan den växa till en höjd av 4 fot. Stammen är rak och bär blommor i en klase. Det finns fyra till sex blad, som är ihåliga och blågröna. Blommorna är små, vita, rosa eller lila. Lök växter kan startas från frö eller uppsättningar. Seed är det billigaste sättet att gå, men uppsättningar producerar mycket snabbare. Lök föredrar en rik, väldränerad och fuktig jord, med en pH-balansen i 6,0. De föredrar full sol för optimal tillväxt. I frostfritt klimat, kan de planteras på hösten. På andra håll, växt tidigt på våren efter all fara för frost. Sugga utsäde tätt och jämnt i övningar halv tum djup. Växt sätter ungefär en tum djup med spetsiga änden upp och rotänden ner. Förutom regelbunden vattning och ogräsrensning, lök behöver lite omsorg. De är känsliga för lök smut och bladmögel, och från attacker från lök fluglarver och lök trips.

Skörd och förvaring

När toppar börjar gula och falla till marken, slå ner resten av anläggningen. Vänta några dagar och dra upp plantorna. Låt dem torka på marken efter att dra om vädret är torrt. Om vädret är dåligt, ta dem i och sprids på en skärm för att avsluta torkningen. Lök ofta flätade eller placeras i en nätpåse för förvaring. Aldrig lagra i kylskåpet.

Löken har en rättmätig plats i alla kök. Det gör även intetsägande rätter kryddig och full av zing. Med en lång historia av både medicinska och kulinariska egenskaper, tillhör det i någon ört eller köksträdgård. Ge lök ett försök våren i din örtagård.