förståelse och underhålla din central luftkonditionering

Hur din moderna central luftkonditionering Works

Hur man underhåller det

För 15 år, arbetade Dave Donovan som en elektriker för University of Pennsylvania, där han specialiserade sig på elinstallationer, felsökning, underhåll och reparation i både bostäder och industriella miljöer. År 2005 Dave gjort övergången från att arbeta på elektriska system och hem saneringsprojekt att skriva om dem.

De flesta moderna människor kan inte leva utan deras centrala luftkonditioneringar. Det är vad de ser fram emot mest när de går hem efter en lång, varm dag av arbete i mitten av sommaren. För det mesta, centrala luftkonditioneringsanläggningar är problemfria och kräver endast en minimal mängd av rutinunderhåll.

Centrala luftkonditioneringsanläggningar kan verka komplicerat, men de arbetar på ett liknande sätt som kylskåp i köket. De yttre komponenterna innefattar en elektrisk brytare, en kondensor, en fläkt och motor, och en kompressor. Inuti kommer du att ha andra element såsom en ugn med en fläkt, en kondensatdränering och pump, en uppsamlingskärlet, en förångarbatteri, och plenum och kanalsystemet.

Kylmedel cirkulerar mellan utsidan kondensorbatterier och inre förångaren spolar. Medan kylmediet är inuti, absorberar det värme från rummet, rör sig sedan till kompressorn. Köldmediet komprimeras med hjälp av värme, och sedan lämnar att gå in i kondensorn där det blir kondenseras då värmen avlägsnas. Den kalla köldmediet blir sedan skickas tillbaka till förångaren spolar.

Medan detta händer, fläktens tvingar luft genom de kylda spolarna i resten av huset med hjälp av kanalsystemet. Eftersom värmen lämnar luften, är det tvingas ge upp sin fukt. Fukten kallas “kondensat”. Kondensatet samlas i en kastrull och så småningom bort av pumpen, som skickar det till ett avlopp i ditt hem.

Vi har också lyxen i modern tid att kunna styra exakt när och hur länge kommer vår AC köras med användning av programmerbara termostater. De tillåter vårt system att vara så effektiv som möjligt, eftersom de kan stänga av systemet i mitt på dagen när ingen hem och sedan slå på höger innan du kommer hem. Inte bara är det bekvämt men det sparar på elräkningen också.

Mest centrala luftkonditioneringssystem delar samma kanal och fläkt som ugnen. Det betyder att de också delar samma filter. Du bör kontrollera filtret minst tre gånger per år eftersom de kan bygga upp en hel del smuts i en snabb tid. Ett igensatt filter kan orsaka att systemet fungerar dåligt och öka dina räkningar. Familjer med husdjur bör faktiskt ändra sina filter ännu oftare.

Här är en lista över några andra centrala luftkonditionerings problem och deras lösningar.

Den centrala luft ska vara på en dedikerad krets. Kontrollera den elektriska panelen för att kontrollera att brytaren inte löser ut. Om detta inte är problemet, kontrollera frånkopplingslåda i närheten av kompressorn för att se om det var avstängd. Också titta på ugnen strömbrytaren själv se till att det inte har vänt bort. Slutligen kan du titta på åtkomstpanelen nära kompressorn. Under varma dagar kompressorn kan stängas, att du måste trycka på återställningsknappen.

Kontrollera filtret först, eftersom det kan vara igensatt och begränsa luftflödet. Några andra saker att kontrollera inkluderar kondensorn locket utanför och termostaten. Rengör skräp på eller runt kondensorn locket och se till att termostaten är inställd på att svalna och inte värme. För icke-programmerbara termostater, detta är ett vanligt problem, särskilt i början av våren.

Kontrollera din kondensatpump och se till att det inte finns några läckor i avloppsslangen. Kontrollera även uttag som kondensatpumpen är ansluten till för makt. Slutligen, som tidigare, kontrollera filter. Igensatta filter kan orsaka bildandet av is i röret.

Dessa är bara några av de potentiella problem som kan uppstå med din central luftkonditionering. Uppenbarligen dessa är bara några av de vanligaste och lätt att åtgärda, men det viktigaste att alltid komma ihåg är att kontrollera och byta filter på ett rutinmässigt. Det kan spara dig en massa problem på vägen.

Har inte AC? Så här sval ändå.