förstå olika typer av ledningar och kablar

Med våra hus som körs på mer el än någonsin, är det viktigt en grundläggande förståelse för de kablar och ledningar i ditt hem. Använd denna faktabladet för att lära sig om en mängd olika typer av kablar innan du startar nästa elektrisk projekt.

När man arbetar med något så känsligt som el, ska säkerheten vara din första och viktigaste uppgift. Här är några enkla säkerhetstips att tänka på för att undvika vanliga elektriska misstag.

Ledningar och kablar Säkerhetstips

Följ alltid tillverkarens rekommendationer för utomhusbruk av kablar och aldrig använda ett hushåll förlängningssladd utomhus. Skadade eller slitna förlängningssladdar måste ersättas, aldrig repareras. Dessutom kommer du vill ersätta äldre sladdar som är icke-polariserade och inte har nedläggningar säkerhet eftersom dessa utgör någon säkerhetsrisk. På baksidan, aldrig vill du ta bort det tredje stiftet eller skära ner bladet av en plugg för att passa en icke-polariserad behållare heller.

Tråd

Innan du ansluter något till en förlängningssladd, bör du alltid veta hur lång sladd behövs och den elektriska belastningen det kan bära. Cord bör nå lätt från vägguttaget till apparaten utan spänning, och du bör aldrig sätta två korta sladdar tillsammans för att få behövs längd. Bara gå ut och köpa en ny sladd i rätt längd.

Kabel

Använd endast en förlängningssladd som har testats av ett nationellt erkänt testlaboratorium som UL, CSA, eller ITS. Detta bör betecknas på sladden etikett eller gjutna i slutet av sladden beroende på hur ny den är. Cord bör också vara permanent bunden till kontakten och kontakten för att säkerställa en god anslutning och ingen exponerade ledningar. Felaktiga sladdar bör inte göra det genom inspektion, men vissa kan. Om sladden inte är ordentligt bunden, antingen kasta bort det eller återlämna den till butiken för en ny.

termostat Kabel

Håll sladdar utom räckhåll för barn och från högtrafikerade områden där folk kan snubbla över dem. Inte bara är detta en säkerhetsrisk, men det kan skada sladden eller din uttaget om sladden slits ut av någons fot. Dessutom aldrig täcka sladdar med mattor, möbler eller apparater. Om du har problem med att hålla dina sladdar ur vägen och ut från under saker, överväger ordna ditt rum i stället.

TV Wire och tillbehör

Tråd i sig är annorlunda än kabel. Kabel faktiskt hänvisar till två eller flera trådar eller ledare är grupperade i en jacka. Tråd grupperade efter gauge nummer, som löper från 0000 till nr 40. Ju lägre siffra, desto tjockare tråd. För hemmabruk är de vanligaste mätarna är mellan 10 och 20. Även om större tråd bär mer ström, vilket tvingar för mycket ström genom en tråd kommer att få den att överhettas och utlösa en brytare. Större tråd är också bara allmänt onödigt för hemmabruk. Den vanligaste ledaren i hemmet ledningar är koppar eller förtent koppar eftersom det har minimalt motstånd till en rimlig kostnad. Tråd kännetecknas också av bokstäver som motsvarar isoleringstypen och elektrisk kapacitet.

hemnätverk

förlängningssladdar

Jordkabel ger en minsta motståndets väg från ramen eller fallet av en apparat till marken för att skydda mot elektriska stötar. Både två- och tre-ledarkablar kan bära jordtrådar.

Som det sades ovan avser kabel till en samling av två eller flera strängar av tråd eller ledare. I grund och botten har kabel en “het” linje för att leda strömmen och en “neutral” linje för att fullborda slingan. De har också ofta en tredje tråd, som jordkabel.

Kablar klassificeras enligt antalet trådar den innehåller och deras storlek eller mätare. Alla kablar är märkta med en serie av bokstäver följt av ett nummer, ett bindestreck, och ett annat nummer. Bokstäverna anger vilken typ av isolering (sladd, tråd och isolering). Den första siffran anger resistansen hos trådarna i kabeln, och det tal som följer streck anger antalet individuella ledare i kabeln. Om beteckningen “G” följer serien betyder det att kabeln är även utrustad med en icke-strömförande jordledning. Så, till exempel, den designator USE 12-3 / G indikerar en underjordisk kabel som innehåller tre separat isolerade trådar som kan bära 20 ampere av strömmen plus en jordledning.

Det finns flera specifika typer av kablar som vanligen används. Tvåledarkabel innehåller en svart tråd och en vit tråd. Den svarta kabeln är alltid den “heta” tråd och måste smält. Den vita är alltid neutralt och får aldrig smält. När strömmen överbryggar gapet från 110V varmtråden till neutral, resulterar det i en 110V ingång till apparaten.

Treledarkabel innehåller en röd tråd i tillägg till svartvitt. De svarta och röda trådar är “heta” bär 110V vardera, och båda måste smält, medan den vita fortfarande neutral. Denna tre-wire krets är allt vanligare i hemmet ledningar, det rymmer stora 220V apparater, till exempel intervall och luftkonditioneringsanläggningar.

Appliance Linor

Range och torktumlare Linor

BX-kabel är armerad, metallisk kabel. Den består av två eller tre isolerade ledningar individuellt förpackade i spiral lager av papper. Stålhöljet fungerar som en jordledning. Det finns också en bindning tråd som ingår i höljet som fungerar som en mark om att höljet går sönder.

Romex ™ kabel har en platt, beige termoplast mantel som omger två eller tre trådar. Varje tråd är insvept i isolering och en spiral papperstejp. Typ NM innebär att den kan användas inomhus. Skriv NMC innebär att den kan användas inomhus eller utomhus. Typ UF betyder att den är lämplig för användning under jord utomhus.

De vanligaste jackor för kabel är NM-B (icke-metalliska Building inomhus), UF-B (Underground Feed), och BX, som är flexibel metallkabel.

Nu, låt oss titta på några mer specifika typer av ledningar och kabel som du kommer att se runt ett modernt hem.

Termostat kabel används i lågspänning kontroll, larm, och kommunikationssystem. De vanligaste typerna av denna kabel är flätade, tvinnade och plast-mantel typer, men alla tre använder solida ledare av koppar och är vridna och isolerade med plast.

Twisted kabel, som inte har någon yttre fläta, används i dörrklockor, inbrottslarm, intercom telefoner och högtalaranläggningar, medan flätad kabel är täckt med bomull fläta och används främst i termostatkontroller och andra lågspänning, fjärr styrkretsar. Plast-mantlad kabel är faktiskt också i lågvoltsapplikationer liknande flätad kabel.

Även termostat kabel är låg spänning, bär den en UL-lista för att vara flamhämmande, eftersom den är installerad i väggen. Ledningar som används i larm och system rökdetektor måste alla vara UL-listade.

Tv nedledningen ansluter den mottagande inställd till antennen. God kvalitet 300-ohms tråd används för både VHF och UHF-mottagare. En TV kopplare är en förlust-producerande anordning för anslutning av två eller flera TV-mottagare till samma antenn. Förlusten införes i kretsen är liten, men kan vara kritisk i “fringe området” mottagning. I sådana områden bör kunderna få veta om denna lilla förlust och att förvänta sig en viss minskning av signalstyrka vid mottagaren.

En åskledaren monteras på utsidan av huset så nära TV-mottagaren som möjligt för att skydda mottagaren mot åsknedslag. Den nedledningen är fäst till lämpliga kontakter och bottenstången till jord kontakt. Blixtnedslag bör hoppa gapet inuti hangarfartyg och strömmar in i jorden om kretsen är korrekt installerad.

Hemnätverk ansluta flera datorer i hemmet, parabolantenner, kabel-TV och avancerade ljudsystem. Hjärtat i dessa system är nätverksnavet. Vanligtvis tänkt på i samband med datorer, skiljer hemnätet navet genom att det ger central kontroll över datorer, kringutrustning, telefon, TV och ljudkomponenter. Detta är den enhet där de flesta av ledningarna från olika platser kommer tillsammans för att möta.

De flesta hemnätverk använder koaxial, kategori 3, och kategori 5-kabel. Koaxialkabel används för TV-apparater, videobandspelare och satellitutrustning. Kategori 3-kabel används för telefoner medan kategori 5 används för telefon, fax, och datorsystem. Vissa kablar kommer att kombinera olika funktioner till en enda kabel.

“Structured” ledningar avser en bunt kablar som går från nätverksnavet för att möta ett hem framtida informationsbärande behov. Denna tråd bunt kan bestå av en kombination av kategori 5 kablar, fiberoptik, Kategori 3 kablar och koaxialledningar.

Jacken används för att avsluta kabeln. Det finns olika uttag för telefoner, datorer, satellit, ljud- och videoutrustning. Många av dessa uttag och kabelanslutningar kräver speciella verktyg för installation.

Kablage används för att ansluta olika datorer och audio / video-enheter med varandra eller med en central nätverksenhet såsom ett nav.

Skruvterminaler används för att ansluta nakna högtalarkabel, medan F-kontakter används med koaxialkabel.

Inomhus förlängningssladdar finns i två-tråd sladdar och i längder från 6 ’till 15′. Vitt och brunt är de grundläggande färger, med enstaka extremvärden. Utomhus förlängningssladdar används för utomhus elverktyg och utomhusbelysning, till exempel säsongsbetonade dekorationer. De finns i 16/3, 14/3 och 12/3 tråd, med de vanligaste längder som sträcker sig från 25 ’till 100′. Kraftiga förlängningssladdar ska användas med högeffekt apparater. Dessa är vanligen orange i utseende.

Alla UL-listade sladd kommer att bära en UL etikett nära den kvinnliga slutet. Många företag använder nu en alternativ metod för märkning tillåts av UL, vilket tillåter UL märkningar som skall gjutas in i trådändarna. Detta säkerställer en permanent märkning som inte kan förses med en etikett. Det är viktigt att kontrollera detta UL insignier, oavsett om det är en etikett eller en permanent märkning. Onoterade sladdar kan vara liknande i utseende noterade dem.

Att UL-listade för utomhusbruk, måste tre-tråd runt sladdar har kontakt och lock formas till sladden och en läpp på änden av kontakten för att förhindra missbruk. Från och med 1998 började UL-listade utomhus sladdar uppträder med “SJTW” markering på sladden, inte “SJTW-A” som tidigare användes. För en tid, kommer antingen märkning vara acceptabel för utomhusbruk.

Jordkablar finns i både tungvikt och tunga konstruktion, som skiljer sig från vanliga sladdar eftersom de har tre ledare i stället för två och är utrustade med en tre stift jordad kontakt och kontakten.

Steg spar sladdar har inbyggda hängande växlar för att styra apparater och lampor tvärs över rummet, och vind upp rullar hålla trassliga, fot fångar sladdar från golvet för enkel användning.

Apparaten sladdar kombinerar sladden och kontakten. Skillnaden mellan sladdställ kan vara i typ av kontakt och / eller rep används. Det finns också gratis-ändfäste sladdställ utan kontakter som används i re-ledningar direkt fäst strykjärn, brödrostar och liknande små apparater. De har pre-konserverad ändar för att påskynda ledningar.

Range och torktumlare sladdar är gratis-end typer, vanligen kallade “pigtails”, kopplade direkt till apparaten. Fria ändar är försedda med kabelskor som ansluter till skruvplintar i apparaten för att säkerställa positiva anslutningar. En metallklämma fäst vid kabeln tjänar som en spänningsavlastning vid den punkt där kabeln går in en apparat och en sladd skydd.

Kraftig fäst pluggar för områden och torktumlare är mycket större än vanliga fästpluggar. De flesta är “L” -formad med en strömkabel som matar ut på sidan av pluggen. Storlek varierar från 30 till 50 ampere för olika modeller av torkar och intervall. De olika strömstyrka fäst pluggar är inte utbytbara på grund av en skillnad i deras konfiguration.

En nyligen genomförd ändring i National Electrical Code kräver ny serie och torktumlare mottagningsanläggningar för att vara 3-polig, 4-tråds jord kärl. Den neutrala (jordad krets ledare) kan inte längre användas för att jorda ramarna för elektriska spisar och torktumlare.