skillnaden mellan automatisk och manuell växellåda

De uppenbara skillnaderna mellan en automatisk växellåda och en manuell växellåda (eller “standard shift”) syns inifrån bilen. Läs om andra nedan, för att veta varför människor fortfarande vill köra manuell växellåda bilar.

Driftläge – Automatisk

Driftläge – Automatisk

En automatisk växellåda har 5 eller 6 växellåda positioner, men de flesta människor bara använda 3: Park, Reverse och Drive. L och 1,2 inställningar hänvisar till lägre växlar än Drive. Använd dessa när man går ner branta backar och hala isiga vägar, för att bromsa bilen mer effektivt än med enbart bromsar. Du kan engagera någon av dessa låga växlar utan bromsning.

Driftläge – Manuell

Driftläge – Manuell

Manuell växellåda Fördelar

Att växla i en manuell / standard växellåda, måste du engagera den lilla pedalen längst till vänster kallas kopplingen. Detta frigör kugghjulen tillräckligt länge för att göra det möjligt för dig att flytta växel till önskad position. Förare lär sig snabbt att skifta genom beröring ensam.

Automatisk växellåda Fördelar

Manuell växellåda Fördelar

Minskar slitaget på bromsarna, drivlinan livslängd och bättre bränsleekonomi påstås som fördelarna med manuell växellåda. Års forskning stödjer dessa påståenden, när bilen hanteras av en skicklig förare.

Automatisk växellåda Fördelar

Hittills kan automatisk växellåda utföra smidigare, snabbare växlingar i dieselmotorer utrustade med turboladdare än en liknande motor med en manuell växellåda.