typer av vinter gödselmedel för gräsmattan

De flesta samvetsgranna trädgårdsmästare vill behandla sin gräsmatta med en vinter gödningsmedel för att förbereda det för de kalla månaderna. Detta kommer att ge gräsmattan de näringsämnen som den behöver för att främja tillväxt och hålla det friska under vintern. Det finns flera olika typer av gödningsmedel som finns på marknaden beroende på klimatet och jordmån. Dessa typer av gödselmedel kallas ofta “winterizers.” Du kommer att behöva plocka en vinter gödningsmedel som är rätt för din gräsmatta, som innehåller tillräckliga nivåer av växtnäring.

Överskott av huvud växtnäring

Långsam frisättning gödselmedel

Det finns 3 huvudsakliga näringsämnen som din gräsmatta behöver för att främja tillväxt. Dessa är

High Level kaliumhaltiga gödselmedel

• Kväve (N) som främjar bladtillväxt, • Fosfor (P) som hjälper rottillväxten, och; • Kalium (K) som hjälper till blomning och fruktsättning

naturgödsel

För att hjälpa dig välja rätt gödsel för att hjälpa din gräsmatta genom vintern, kontrollera tillverkarens förpackningar som visar balansen av dessa näringsämnen som en NPK-kod. Till exempel en NPK av 10-10-10 innehåller 10 procent kväve, 10 procent fosforoxider och 10 procent oxider av kalium. Att främja en sund tillväxt av din gräsmatta under vintern ska du välja ett gödselmedel som har ett NPK passar din jordart och klimat.

Potash Gödsel

Långsam frisättning gödningsmedel har en högre nivå av kväve som frigörs gradvis för att stimulera tidig grästillväxt på våren och en tjock sund gräsmatta. En typisk NPK för denna typ av gödselmedel är 20-2-6. Denna typ av gödselmedel skall tillämpas innan jorden temperaturen sjunker under 50 grader C. Om gödselmedel används under denna temperatur, kommer gräset redan vara vilande och kommer inte att kunna använda näringsämnen. Extra kalium ofta placeras i denna typ av gödningsmedel för att bidra till att främja Hardy rotutveckling.

Allmänt Gödnings tips

Vinter gödselmedel med hög nivå av kalium kommer att främja rot härdighet. Denna typ av gödselmedel kommer att ha en typisk NPK på cirka 10-0-15 och lämpar sig för alla typer av gräs.

Organiska gödselmedel finns som vanligtvis är gjorda av antingen fisk blod och benmjöl eller pelletshönsgödsel. Näringsinnehållet i dessa kan variera men är typiskt runt 5-5-5. Dessa typer av gödningsmedel kan rakade in i gräsmattan under hösten för att upprätthålla nivån på näringsämnen som behövs.

Potash gödningsmedel finns tillgängliga för din gräsmatta som stimulerar torv tillväxt och hjälpa till att reparera eventuella skador solen kan ha orsakat under sommarmånaderna. Dessa bör appliceras på hösten innan vintern sätter in för att hjälpa gräset återhämta sig innan dvala. Denna typ av vinter gödselmedel kommer typiskt innehåller höga halter av kväve för att främja reparation. De bör tillämpas med en hastighet av 0,5 kg kväve per 100m2.

Oavsett vilken typ av vinter gödselmedel du väljer för din gräsmatta, bör du läsa tillverkarens anvisningar noggrant som överdosering kan orsaka rot skada som kan vara irreparabla. Du bör också använda handskar och undvika att andas in alla luftburna partiklar vid hantering av någon gödsel.